Пентагонът получи най-големия бюджет в историята си: 700 милиарда американски долара, съобщава АП.

Това е далеч повече от разходите за отбрана на двата най-големи конкурента на САЩ - Русия и Китай.

Средствата ще позволят поддържане на повече войници, повече учения, повече кораби и др. За следващата година е предвидено военните средства да бъдат увеличени до 716 милиарда долара. Двугодишното споразумение ще позволи засилване на бойната готовност на въоръжените сили на фона на конфликта в Афганистан и напрежението на Корейския полуостров.

Законопроектът за бюджета, подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп в петък, включва увеличение на разходите за отбрана: Пентагонът ще има 94 милиона долара повече за тази фискална година в сравнение с предишната, като увеличението е с 15,5%. Това е най-голямото увеличение на годишна база от 2002 г., когато военният бюджет беше увеличен с 26,6% от 345 милиарда долара до 437 милиарда долара. Тогава САЩ започнаха война в Афганистан, Ирак и разшириха националната отбрана след 9/11.

Допълнителните средства не са предвидени за справяне с нови врагове или заплахата от "Ал Кайда", или Русия. Те са по-скоро за разрешаване на редица проблеми, включително в обучението, нуждата от по-високотехнологична противоракетна отбрана и модернизиране на ядрените оръжия.

Всеки военен министър от 2011 г., когато Конгресът приема закон за ограничение на военните и вътрешни разходи, се оплаква, че таванът сериозно е засегнал армията и че броят на готовите за война бойни звена е намалял. Остарялото военно оборудване и недостатъчната подготовка на войниците също се посочват като сериозни проблеми.

САЩ имат по-малко войници в Ирак в сравнение преди 10 г., 15 000 войници в Афганистан днес в сравнение със 100 000 през 2010-2011 г., но тенденцията е в противоположната посока при Доналд Тръмп, тъй като се отчита засилване на антитерористичните операции в Сомалия и Йемен. Тръмп нареди още няколко хиляди американски войници да бъдат изпратени в Афганистан.

В същото време е надвиснала и заплахата от война между Северна Корея и САЩ. Тръмп настоява Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия.

Огромното увеличение на разходите за отбрана, договорено от американските законодатели в петък, е далеч повече от това, което Тръмп искаше. От 700 милиарда долара разходи за фискалната 2018 г., започнала от 1 октомври, около 629 милиарда долара са за операции на Пентагона, а близо 71 милиарда долара за войните в Афганистан и на други места по света.

Тръмп поиска 603 милиарда долара за основни функции и 65 милиарда долара за военни мисии.

В споразумението е заложено военният бюджет за 2019 г. да бъде в размер на 716 милиарда долара.

Най-много печелят най-големите оръжейни компании като Lockheed Martin, Boeing и General Dynamics, които харчат милиони долари ежегодно за лобиране в Конгреса.

Очаква се милиарди долари да бъдат отделени за един от основните приоритети на Пентагона: ракетната отбрана. 12,3 милиарда долара са заделени за Агенцията за противоракетна отбрана. Ще бъдат прибавени нови 28 ракети прехващачи.

Предвидено е също увеличение на заплатите на войниците с 2,4%.