САЩ не са подготвени да се противопоставят на разрастващите се действия на Русия за подкопаване на демокрациите.

Това предупреждение отправят Пентагонът и независими стратези в подробна оценка, която отговаря на критиките на републиканците и демократите към подхода на президента на САЩ Доналд Тръмп към Москва, информира "Политико".

Бялата книга, която е повече от 150 страници, е подготвена от Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ и е споделена с "Политико".

В нея се алармира, че САЩ продължават да подценяват мащаба на агресията на Русия, която включва използване на пропаганда и дезинформация за изкривяване на общественото мнение в Европа, Централна Азия, Африка и Латинска Америка. В изследването също се посочва опасността от засилващото се сближаване между Русия и Китай и афинитета към "авторитарна стабилност".

Авторите подчертават, че противоречията във вътрешната политика на САЩ възпрепятстват усилията на страната да отвърне в международен план.

В анализа не се отправят критики към Тръмп, но е публикуван на фона на недоволството на демократи и републиканци от политиката на американския лидер към съюзниците на САЩ в Европа и Азия, както и от отношението си към авторитарни лидери като Владимир Путин и Ким Чен-ун.

Докладът също отчита липса на единно послание в САЩ.

Незасекретеният доклад "Strategic Multilayer Assessment" бележи ясно предупреждение на военните към цивилните лидери относно заплахата за националната сигурност на САЩ. Стратезите се опасяват, че ако не бъдат предприети действия, в крайна сметка може да възникне въоръжен конфликт.

В документа на Пентагона се прави оценка на намеренията на Русия в опит да се разтълкува какво движи стратегията им, очертават се зловредните действия на Москва в региони като Африка и Арктика, а също така се излагат начини, които могат да помогнат на САЩ да подсили отговора си. Сред другите стъпки има и препоръки Държавният департамент да провежда по-агресивни операции за оказване на влияние, включително и пораждане на недоверие между Русия и Китай.

Докладът обръща внимание и на така наречените действия на Москва в "сива зона" - опити на Русия за подкопаване на демократичните страни, особено в периферията на Русия. Сред инструментите на Москва са отправяне на военни заплахи към други държави, компрометиране на обществата, икономиките и правителствата чрез пропаганда, дезинформация, културен, религиозен и енергиен натиск.

Авторите на оценката бият тревога и заради антиамериканския съюз между Русия и Китай. За да им се противопоставят, се препоръчва в оценката, САЩ трябва да всеят недоверие в Русия към разширяващата се мощ на Китай в руската източна периферия, както и към икономическите и инфраструктурни проекти на Пекин на различни континенти.

От друга страна се препоръчва спешната необходимост от сътрудничество с Русия в ключови области, особено в сферата на ядрените оръжия.