Пентагонът изрази скептицизъм относно съобщението на руския лидер Владимир Путин, че е наредил частично изтегляне на войските от Сирия, съобщава АФП.

Путин посети раздираната от война арабска държава и обяви, че "значителна част" от руския военен контингент в Сирия се връща в Русия.

Но говорител на Пентагона коментира, че подобни изказвания не винаги отразяват действителността.

Путин изтегля руските войски от Сирия

Путин изтегля руските войски от Сирия

След изненадващата визита в Латакия Путин ще се насочи към Египет и Турция

"Руските коментари за изтеглянето на техните сили често не отговарят на реалното намаляване на военнослужещите и не засягат приоритетите на САЩ в Сирия", поясни представителят.

Американски източник заяви пред АФП, че Путин най-вероятно е наредил "символично изтегляне" на някои самолети, тъй като САЩ обявиха миналата седмица, че остават в Сирия, докато не изкоренят екстремизма.

Говорителят на Пентагона подчерта, че коалицията ще продължи операцията в Сирия в подкрепа на местните сили до пълния разгром на ДАЕШ ("Ислямска държава") и стабилизиране на освободената територия, за да се позволи на разселените сирийци и бежанци да се върнат.

Размерът на руското присъствие в Сирия е неизвестен, но според независимия руски военен експерт Павел Фелгенгауер до 10 000 военнослужещи и наемници може да са взели участие в конфликта.