Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обясни причината за отменената двустранна среща между Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп в Париж 11 ноември, информират руски медии.

Двамата лидери ще присъстват на мероприятия, посветени на 100 г. от края на Първата световна война.

Тръмп: Вероятно няма да се срещнем с Путин в Париж

Тръмп: Вероятно няма да се срещнем с Путин в Париж

Очаква се двамата да разговарят на срещата на Г-20 в Буенос Айрес…

Според Песков срещата няма да се проведе заради много наситения дневен ред.

Ще има много държавни глави и ръководители на правителства, дневният ред е изпълнен от гледна точка на церемониалните и протоколни мероприятия, така че те се съгласиха, че ще е трудно да се проведе пълноформатна среща, заяви Песков. Говорителят обаче каза, че Путин и Тръмп могат да разговарят "на крак" и да договорят пълноценна среща.

По план двамата президенти трябваше да се срещнат в столицата на Франция на 11 ноември.

Вестник "Комерсант" пише, позовавайки се на европейски дипломатически източник, че Путин и Тръмп са отказали да проведат двустранна среща в Париж след намеса на президента на Франция Еманюел Макрон. Френският лидер поискал да не се провежда срещата, за да не се пренебрегват мероприятията по случай 100 г. от края на Първата световна война.

Путин и Тръмп могат да се срещнат в кулоарите на Г-20 в Аржентина в края на този месец.

До момента двамата лидери са се срещали три пъти. Те проведоха официална двустранна среща през лятото на 2018 г. в Хелзинки и два пъти в рамките на форуми през 2017 г.