Британският лекарствен регулатор одобри ваксината срещу коронавирус на Novavax за употреба при лица над 18-годишна възраст. Така Обединеното кралство вече има пет одобрени препарата за борба със заразата, пише Ройтерс.

Ваксината Nuvaxovid е в две дози. Тя отговаря на необходимите стандарти за безопасност, качество и ефективност, се казва в изявление на британската Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA).

"Продължаваме жизненоважната си работа по наблюдение на безопасността на употребата на всички ваксини, за да гарантираме, че ползите от тях за защита на хората продължават да надвишават всички рискове", посочи главният изпълнителен директор на агенцията Джун Рейн.

"Nuvaxovid ще бъде първата ваксина на протеинова основа, разрешена от MHRA, докато Обединеното кралство се бори със следващата фаза на пандемията", коментира от своя страна главният изпълнителен директор на Novavax Стенли Ерк.

СЗО одобри за спешна употреба ваксината на Novavax

СЗО одобри за спешна употреба ваксината на Novavax

Протеинова ваксина с 90% ефективност

През юни миналата година бе установено, че продуктът на Novavax е над 90% ефективен в американско проучване срещу различни варианти на вируса, а данни от декември показват, че работи и срещу Омикрон.

Британското одобрение за Nuvaxovid идва дни след като производителят подаде заявление за разрешаване на ваксината и в САЩ.