Цената на петрола на световния пазар може да падне до около 20 долара на барел през 2016 година, прогнозират от „Голдман Сакс”, цитирани от световни агенции.

От инвестиционната банка обявиха, че цените на петрола най-вероятно ще останат „по-ниски за по-дълъг период”.

Припомняме, вчера на среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) беше взето решение за повишаване квотата за добив на суровината с 1,5 млн. до 31,5 млн. барела на денонощие. Всъщност така на практика се „узаконява” равнището на производство, което съществуваше реално от доста месеци.

Влиятелната банка прогнозира държавите от ОПЕК през 2016 година да увеличат производството на суровината над квотата от 31,8 милиона барела на денонощие.

Цената на петрола е над 50% по-ниска в сравнение с миналата година, но според „Голдман Сакс” може да падне с още 50% до 20 долара на барел през 2016 година.

Част от причините за спада са свързани със слабия икономически ръст, навлизането на Иран на пазара след отмяната на санкциите и увеличеното производство от страни, които не членуват в ОПЕК.

Вчера един барел сорт  Brent на пазарите се търгуваше за около 43 долара, а американският еталон WTI за около 40 долара.