Северна Корея изглежда е използвала китайски камион за превоз на дървен материал за транспортирането и изправянето на балистична ракета, която беше успешно изстреляна във вторник, съобщава Ройтерс.

Пхенян "поздрави" САЩ за 4 юли
Обновена

Пхенян "поздрави" САЩ за 4 юли

Ракетата е изстреляна

Според осведомителната агенция информацията подчертава предизвикателствата преди държавите, наложили санкции на КНДР заради ядрената и ракетна програма.

Снимка 302322

Източник: ЕПА

По-рано днес Северна Корея обяви, че е провела първи успешен тест на междуконтинентална балистична ракета. Русия и САЩ са убедени, че ракетата е със среден обсег на действие.

Успешно изстреляхме междуконтинентална балистична ракета, хвали се КНДР
Обновена

Успешно изстреляхме междуконтинентална балистична ракета, хвали се КНДР

Ракетата е достигнала височина от 2 802 километра и е прелетяла 933 километра

Държавната телевизия на страната показа голям камион с камуфлажен цвят да пренася ракетата. Камионът е същият като този, който според ООН "най-вероятно" е преобразен от китайски камион за дървен материал.

От 2006 г. ООН наложи санкции за забрана внасяне на военна техника в КНДР. Но не е толкова стриктен контролът върху вноса на техника и автомобили с двойна употреба.

Автомобилът е внесен от Китай и е обявен за гражданско ползване от външното министерство на КНДР, според доклад на ООН от 2013 г. Обаче днес за първи път е забелязано камионът да се използва за изстрелване на ракета.

Камионът иначе е излаган на военни паради през 2012 и 2013 г., натоварен с все още разработвани модели или макети на междуконтинентални балистични ракети.

Снимки на държавната телевизия на Северна Корея показват войници да работят по машината с ракетата преди изстрелването й. Лидерът на КНДР наблюдава изпитанието.