Американският писател и носител на "Пулицър" Филип Рот, почина на 85 години. Неговият агент Андрю Уили коментира, че причината е сърдечна недостатъчност, съобщава "Ройтерс".

Филип Рот пише повече от 30 книги, а "Пулицър" печели с книгата "Американски пасторал". След повече от 50 години като писател Рот решава, че "Немезис" от 2010 г., историята на епидемия от полиомиелит в квартала Нюарк, Ню Джърси, където е израснал, ще бъде неговият последен роман. След това той решава да препрочете всички свои произведения, "за да видя дали съм си загубил времето", обяснява в интервю през 2014 г.

За заключението си той цитира Джо Луис, боксовия шампион от 30-те и 40-те години на миналия век: "Направих най-доброто с това, което имах". През 2017 г. той публикува "Защо пиша?," колекция от есета, написани между 1960 и 2013 г.

Първата книга, публикувана от Рот, е колекцията разкази от 1959 г. "Довиждане Колумб", с която печели Национална награда за книга. Други негови книги са романите "Синдромът Портной", "Писателят призрак", "Човешкото петно", "Призракът излиза" и "Животът ми като мъж". Филип Рот бе известен и като прозорлив наблюдател на американското общество и недостатъците му.

Въпреки че неговите романи често изследват еврейският опит в Америка, Рот, който коментира, че е атеист, отказва да бъде определян като писател евреин-американец. "Това не ме интересува. Знам точно какво означава да бъдеш евреин и наистина не е интересно. Аз съм американец.", коментира той пред "Гардиън" през 2005 г.

Филип Рот приключва с писането

Филип Рот приключва с писането

Американският писател не иска да се занимава повече с нищо свързано с четене, писане или говорене за книги

Филип Милтън Рот е роден на 19 март 1933 г. в Нюарк, Ню Джърси. Син на застрахователен агент, Рот получава бакалавърска степен в университета "Бъкъл" и магистърска степен по английски език от Чикагския университет. Той отпада от докторската програма през 1959 г., за да пише филмови ревюта за Нова република преди "Довиждане, Колумб" да излезе.

Рот преподава литература, предимно в Университета на Пенсилвания. Той се оттегля от преподаване през 1992 г. като професор по литература в Ню Йоркския университет "Хънтър".

Рот е смятан за много труден за интервюта и не обича да обсъжда книгите си. "Трябва да позволите на хората да се борят сами с книгите и да преоткрият онова, което са и какво не са", обяснява той.

Рот обяснява, че за него писането е "изпълнено със страх, самота и тревожност. Има няколко дни, които напълно компенсират това. В моя живот съм имал общо няколко месеца от тези напълно прекрасни дни като писател и това е достатъчно", допълва той.

В интервю за "Ню Йорк таймс" Рот описва 50-годишнината си като писател с "веселие и страдание. Фрустрация и свобода. Вдъхновение и несигурност. Изобилие и празнота. Горене и изгасване".