Известният американски писател Филип Рот разкри, че няма да пише повече книги, защото е загубил страстта си.

Авторът на книгата „Американски пасторал", за която спечели наградата „Пулицър", е споделил своетто оттегляне в интервю за френското списание Les Inrocks, цитирано от Stand.bg.

Издателството Houghton Mifflin потвърди неговото решение.

79-годишният Рот, който често е сред съперниците за Нобеловата награда за литература, призна, че не е писал от три години.

В интервюто уважаваният автор споделя, че писането винаги му се е струвало трудно и че не иска да се занимава повече с нищо свързано с четене, писане или говорене за книги.

На 74-годишна възраст е започнал да чете отново някои от любимите си романи на писатели като Ърнест Хемингуей, Иван Тургенев, Фьодор Достоевски, след което и своите книги.

„Исках да видя доколко съм си губел времето, докато пиша", обяснява той. „След това реших, че съм приключил с белетристиката. Посветих целия си живот на това: учих, преподавах, писах, четях - за сметка на почти всичко друго. Край!  Вече не изпитвам фанатизма да пиша - нещо, което съм усещал досега. Невъзможно е да опитам да пиша отново", категоричен е той.

Филип Рот разкрива също, че е прекарал последните няколко години в подготвяне на материал за своя биограф Блейк Бейли. „Ако имах избор, предпочитах да няма биография за мен, но така или иначе такива ще има след смъртта ми, така че искам да съм сигурен, че поне една от тях ще е вярна".

Писателят призна и че е казал на своя агент да унищожи всичките му лични архиви след неговата смърт и след като Бейли завърши биографията. „Не искам личните ми неща да се развяват навсякъде", завършва той.

Филип Рот спечели малкия "Букър"