Няколко осъдени пияни шофьори са били заведени в моргата в Банкок да видят мъртви тела и да размислят върху кървавите последици от техните действия като част от програма на правителството, целяща борба с касапницата по пътищата на Тайланд, съобщава „Асошиейтед прес”.

Тайланд е на второ място в света по загинали хора по пътищата според Световната здравна организация, като само в Либия положението е по-лошо. Повечето от пътните инциденти са причинени от шофиране в нетрезво състояние.

Кампанията с посещението на морги е въведена за първи път през април по време на традиционната Нова година в Тайланд, известна като Сонгкран. Заради празника хиляди тръгват на път, като тайландците се завръщат по родните си села за събирания и тържества, обикновено полети с алкохол. Правителството нарича 7-дневния празник – по време на който умират 2,3 души и 160 са ранявани при пътни инциденти на всеки час – „Опасните седем дни”.

От април досега повече от 1 700 пияни шофьори са били заведени в десетки морги в цялата страна.

„В миналото ние опитвахме кампании, но статистиките не вървят надолу. Така че защо да не опитаме с други дейности? Каква дейност би създала по-голям шок и безпокойство”, посочва заместник-директорът на отдела за пробация и добавя: „Така ние стигнахме до този проект. Караш пил – биваш изпращан в моргата.”

Един от осъдените пияни шофьори, изпратени в моргата, изтъква: „Ние виждаме мъртвото тяло и това ни кара да се страхуваме”, добавяйки, че съжалявал за човека и също така се страхувал за собствената си безопасност.

Според данните на тайландското правителство 11 370 души са загинали по пътищата през 2015 г., но тази бройка се базира само на инциденти, докладвани от застрахователните компании. Според Световната здравна организация през 2013 г. по пътищата на Тайланд са загинали 24 237 души.

Повечето инциденти в Тайланд са предизвиквани от мотоциклетисти, а много хора карат без застраховка.