Представянето на така очаквания план за икономическо възстановяване на Европа е отложено за края на месеца, тъй като представители на ЕС не успяват да прекратят сблъсъка на визии между страните членки.

Днес европейски източници заявиха пред АФП, че планът ще бъде представен не по-рано от 27 или 28 май, което означава няколко седмици закъснение, след като първоначалният план на Брюксел беше за 6 май.

Урсула фон дер Лайен се извинява на Италия за бездействието на ЕС за коронавируса

Урсула фон дер Лайен се извинява на Италия за бездействието на ЕС за коронавируса

Европейският бюджет "ще бъде кораб майка на възстановяването" за ЕС

Евролидерите поставиха задача на Европейската комисия да изготви план, който да изглади противоречията между пестеливите северни държави и южните държави членки, които отчаяно се нуждаят от пари.

Пандемията от коронавирус тласна европейската икономика към най-дълбоката рецесия в историята на Общността, като има малка надежда за бързо подобряване на ситуацията, тъй като ограничителните мерки са частично отменени.

Националните правителства отпуснаха огромни финансови пакети за стимулиране на икономиката, но огневата мощ е много по-голяма на държави като Германия в сравнение с тежко задлъжнели страни като Испания, Италия или Гърция.

Урсула фон дер Лайен призова ЕС да приеме план "Маршал"

Урсула фон дер Лайен призова ЕС да приеме план "Маршал"

Шефът на Комисията също смята, че евробюджетът е средство за укрепване на солидарността между държавите членки

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи пред евродепутатите, че работи върху "амбициозен план" въпреки подозренията, че страните членки няма да й предоставят инструменти, за да го направи.

Намерението на Комисията е да използва евробюджета на ЕС като основа за набиране на 1 трилион евро за подпомагане на икономиките. Фон дер Лайен не разкри конкретни числа, но отбеляза, че планът ще бъде свързан с бюджета на ЕС и ще бъде частично финансиран от Комисията чрез заеми от финансовите пазари. Тази част от плана ще срещне твърдата опозиция на Холандия и други "пестеливи" държави, които не искат да се разшири властта на Брюксел да взема заеми.

Щом бъде представен, планът на Комисията трябва да бъде одобрен от евролидерите и Европейския парламент.