Бързите избори не са добро решение за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев в "Панорама" по БНТ1. Конституцията е здравият възел, на който ще стъпим.

Третият мандат ще бъде и последният в моя мандат. Един процент шанс може да бъде и 100 процента шанс. Мога да го дам на този, който има шанс да направи правителство. Но няма как да дам мандата на друг, който ще постави под въпрос европейското развитие на България, членството на страната ни в НАТО. Няма да го дам на тези, които не могат да ме убедят, че ще следват това, за което аз съм работил през всички тези години. С голяма степен на вероятност ще дам третия мандат на Реформаторския блок.

Направих консултации с всички политически партии, след това и Консултативен съвет за национална сигурност. Бързите избори в момента не са добро решение за България. Четири от представените парламентарни сили - ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ, не вярват, че това Народно събрание има някакъв потенциал и шанс за живот, така че трябва да се върви към предсрочни избори.

Още в първия ден, когато правителството подаде оставка, посочих, че политическа криза има. За съжаление сме точно в тази ситуация, в която шансът за съставяне на правителство става все по-малък. Като президент нося своята голяма отговорност. Някои гласове казаха президентът да спре дотук и да остави на следващия да довърши. Сега се очаква държавният глава за 50 дни - до 22 януари, да спре при ситуация, в която имаме правителствена криза, която може да прерасне и в парламентарна. По конституция всички процедурни срокове ще бъдат спазени.