Основните обвиняеми в Унгария за убийството на 71 бежанци, задушили се в камион в разгара на мигрантската криза в Европа през 2015 г., получиха по 25 г. затвор, съобщават АФП и "Ройтерс".

Трима българи и един афганистанец са осъдени на по 25 г. затвор за трафик на хора и убийство. Те бяха вкарани в съда в град Кечкемет с белезници от въоръжени полицаи с качулки.

Очаква се присъдата на останалите 10 обвиняеми.

Бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан - 59 мъже, 8 жени и четири деца, бяха открити натъпкани в малък хладилен камион, изоставен на магистрала в Австрия. 29 от жертвите са от Ирак, 21 от Афганистан, 15 от Сирия и една жертва не е идентифицирана.

Полицията е открила разложени тела в камиона, регистриран в Унгария и изоставен до австрийско село. Изоставеният камион с телата беше открит на 26 август 2015 г.

В Унгария започна делото срещу българските трафиканти с хладилния камион

В Унгария започна делото срещу българските трафиканти с хладилния камион

Общо единадесет мъже ще бъдат съдени в Кечкемет

Смъртта на бежанците шокира Европа, докато Старият континент се опитваше да овладее най-голямата мигрантска криза от Втората световна война.

Общо 14 души са обвиняемите за трафик, като повечето са българи. Срещу четирима бяха повдигнати обвинения и за убийство.

Смята се, че мигрантите са се задушили преди камионът да влезе в Австрия и поради тази причина съдебният процес се провежда в Унгария.

Прокурор Габор Шмит поиска доживотен затвор за четирима от 14-те обвиняеми, настоявайки трима да получат доживотен затвор без право на помилване. Четирима от тях са обвинени в "убийство с особена жестокост". Те казват, че не са знаели, че мигрантите умират, въпреки че доказателствата показват, че са били наясно.

Делото срещу българските трафиканти с хладилния камион започва на 21 юни в Унгария

Делото срещу българските трафиканти с хладилния камион започва на 21 юни в Унгария

В камиона се задушиха 71 мигранти

Тарторът на трафикантите е 31-годишният Самсор Лахо от Афганистан. Според Шмит Лахо е показал "безгранична алчност" и "плашещо безразличие" към мигрантите.

Прокуратурата настоя за доживотен затвор без право на замяна за един от най-приближените на Лахо и шофьора на камиона. И двамата са българи на възраст 31 и 27 г. съответно. За другия българин, който е на 40 г., държавното обвинение поиска доживотна присъда, но с право на помилване.

За останалите обвинени, предимно българи, държавното обвинение иска до 16 г. затвор.

Унгарските власти съобщиха, че базираната в Будапеща група е професионална мрежа с повече от 15 автомобила, използвани за транспортиране на бежанци. Бандата е прехвърлила повече от 1 100 мигранти от Унгария в Австрия през февруари 2015 г., като е таксувала всеки мигрант по 1 500 евро.

Унгария обвини българите трафиканти с хладилния камион
Обновена

Унгария обвини българите трафиканти с хладилния камион

Общо 11 души са обвинени, а срещу четирима са повдигнати обвинения и за убийство

Присъдата може да се обжалва. 

Очаквайте подробности!