Единайсет мъже ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка в Унгария на 21 юни заради смъртта на 71 мигранти, намерени в изоставен камион в Австрия през 2015 г. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на длъжностни лица от унгарския съд.

В случая, който предизвика масово възмущение, телата на 59 мъже, 8 жени и 4 деца бяха вече в напреднал стадий на разлагане, когато бяха открити.

Обвиняемите са членове на престъпна група за трафик на хора, която прекарала повече от 1 200 души в Западна Европа в разгара на миграционната криза на континента през 2015 г.

Според прокуратурата мигрантите "често са били превозвани в затворени и тъмни микробуси, в които няма въздух и които не са подходящи за пътнически транспорт, в нечовешки, мъчителни и претъпкани условия".

Във фаталния превоз на 26 август 2015 г. мигрантите са блъскали по микробуса и са крещели, че няма въздух в хладилния камион за домашни птици, в който са били натъпкани.

Ала афганистанският главатар на престъпната група казал на двамата шофьори по телефона "да пренебрегнат задушаващите се хора и да стигнат до Западна Европа колкото е възможно по-скоро", според обвинението.

Афганистанецът, водачът на българските престъпници и двамата шофьори, които и двамата са българи, бяха обвинени този месец в убийство "с особена жестокост" и ги грози доживотен затвор.

Седмина други са изправени пред по-леки присъди. Деветима от заподозрените, включително основните четирима, са в ареста в Унгария, а един е в България, докато 11 души са на свобода.

Унгария обвини българите трафиканти с хладилния камион
Обновена

Унгария обвини българите трафиканти с хладилния камион

Общо 11 души са обвинени, а срещу четирима са повдигнати обвинения и за убийство

Смята се, че мигрантите са се задушили преди камиона да влезе в Австрия и поради тази причина съдебният процес се провежда в Унгария.

От съда се надяват присъдата да бъде обявена в рамките на настоящата година.