Четирима мъже се изправят пред съда в Унгария по обвинение в убийството на 71 бежанци, задушили се в камион в разгара на мигрантската криза в Европа през 2015 г., съобщава Ройтерс.

Общо единадесет мъже ще бъдат съдени в Кечкемет заради смъртта на 71 мигранти, намерени в изоставен камион в Австрия през 2015 г.

Делото срещу българските трафиканти с хладилния камион започва на 21 юни в Унгария

Делото срещу българските трафиканти с хладилния камион започва на 21 юни в Унгария

В камиона се задушиха 71 мигранти

Сред обвиняемите основно са българи.

Агенцията отбелязва, че един афганистанец и трима българи са вкарани в съдебната зала, препълнена от журналисти и обикновени граждани. Подсъдимите бяха придружавани от служители на полицията с качулки.

Четиримата могат да получат доживотен затвор.

Бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан - 59 мъже, 8 жени и четири деца, бяха открити натъпкани в малък камион, изоставен на магистрала в Австрия. Смъртта на бежанците шокира Европа, докато Старият континент се опитваше да овладее най-голямата мигрантска криза от Втората световна война.

Унгария обвини българите трафиканти с хладилния камион
Обновена

Унгария обвини българите трафиканти с хладилния камион

Общо 11 души са обвинени, а срещу четирима са повдигнати обвинения и за убийство

71 жертви, заради малкото пространство, невъзможността да се местят, липсата на въздух и високата температура...загинаха малко след потеглянето на камиона. Преди да загинат те продължително са блъскали по стените на камиона и са крещели, се казва в съобщение на съда преди да започне процесът.

Срещу четиримата са повдигнати и обвинения за трафик на мигранти. Срещу останалите седем също са повдигнати обвинения за трафик. Обаче само шестима от тези, всички българи, се появиха в съда в унгарския град Кечкемет. Властите обявиха, че един човек все още се издирва.

Смята се, че мигрантите са се задушили преди камиона да влезе в Австрия и поради тази причина съдебният процес се провежда в Унгария.

От съда се надяват присъдата да бъде обявена в рамките на настоящата година.