Австрия трябва да положи най-много усилия по време на председателството на ЕС за намаляване на напрежението в Европа.

Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц по време на реч пред членове на германската Християндемократическа партия на канцлера Ангела Меркел на събитие в германската провинция Тюрингия, информира ДПА.

Австрия има добър шанс да засили връзките заради местоположението си в центъра на Европа и контактите с Източна Европа, каза Курц пред 3 000 членове на партията.

Според него една от причините за раздорите в Европа е мигрантският натиск през последните години. Той смята, че Старият континент няма функциониращи външни граници.

Организираната през юни среща за миграцията помогна за установяване на нова "тенденция" в Европа, защото сега хората мислят за ситуацията различно, каза той и добави, че сега фокусът е към засилване на Фронтекс.

Сега виждаме, че по-малко хора тръгват по този път. Ще открием начин да прекратим умирането, обяви Курц, имайки предвид загиналите мигранти в Средиземно море.

На събитието беше използвано същото мото като на Австрия на председателството на ЕС: "Европа, която защитава".

От Християндемократическата партия в Тюрингия съобщиха, че две години са се опитвали да организират посещението на Курц.