Перспективата американският милиардер Доналд Тръмп да стане президент на САЩ представлява глобална заплаха и конкретно ще доведе до дестабилизиране на световната икономика.

Това предупреждава британската изследователска група „Звено за икономическо разузнаване” (EIU), цитирана от „Франс прес”

В последната си оценка на „Глобалния риск” групата дава индекс 12 за победа на Тръмп на президентските избори в САЩ, а като топ заплаха с индекс 20 е поставена китайската икономика, която е заплашена от „твърдо кацане”.

Оправдавайки посоченото ниво на заплаха, от EIU подчертават, че отношението на Тръмп към Китай, както и коментарите му за ислямския екстремизъм, включително заканата, че ще спре достъпа на мюсюлмани до САЩ, са „потенциален инструмент на джихадистки групи да набират поддръжници”.

Също се вземат под внимание изказванията на Тръмп за търговска война и че неговите политики „клонят да бъдат податливи на постоянно преразглеждане”.

Той е изключително враждебен към свободната търговия, включително към НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия), и многократно нарича Китай „валутен манипулатор”, отбелязват от групата.

Той също така заема изключително крайнодясна позиция по отношение на Близкия изток и джихадисткия тероризъм, включително, сред много други неща, подкрепя избиване на семействата на терористи и нахлуване в Сирия за заличаване на „Ислямска държава” ( и поставяне на ръка върху петрола)”, допълва се още в оценката.

Обаче организацията заявява, че не очаква Тръмп да победи кандидата на демократите Хилари Клинтън.

За сравнение организацията дава индекс 8 за евентуален въоръжен сблъсък в Южнокитайско море, индекс 8 Великобритания да напусне ЕС, а като индекс 16 се отбелязва дългова криза на развиващите се пазари по света.

Тръмп е на същата позиция, която е поставена и ДАЕШ („Ислямска държава”). Разпадане на еврозоната след излизане на Гърция от валутния съюз е с индекс 15, докато перспективата от нова „Студена война” след руските интервенции в Украйна и Сирия е поставена с индекс 16.

Междувременно министър от австралийския кабинет определи като „ужасяваща” предизборната кампания на Тръмп.