Бивш съветски военнослужещ, който се твърди, че е предотвратил ядрена катастрофа в пика на Студената война, е починал на 77 г., информира БиБиСи.

Станислав Петров е бил на смяна в руски център за ранно предупреждение при ядрена заплаха през 1983 г., когато компютрите погрешно засичат, че САЩ са изстреляли ракети към СССР. Той взема важно решение, че тревогата е фалшива и не докладва на началниците си. Действията му, появили се на бял свят години по-късно, вероятно предотвратяват ядрена война.

Петров е починал в дома си в Москва през май, но информацията за смъртта му става публична едва тази седмица.

В интервю за БиБиСи през 2013 г. Петров разказа как е получил информация в ранните часове на 26 септември 1983 г., която подсказвала, че са изстреляни американски ракети.

Имах цялата информация (показваща, че има ракетна атака). Ако докладвах на началниците си, никой нямаше да каже дума срещу мен, разказа той.

Вместо да се свърже с началниците си, Петров съобщава на дежурния офицер в щаба за неизправност в системата.

Ако Петров е взел друго решение, минути по-късно е имало вероятност от ядрена война.

23 минути по-късно разбрах, че нищо не се е случило. Ако наистина имаше реална атака, щях да разбера. Беше такова облекчение, спомня си Петров.

По-късно разследване показва, че съветските сателити погрешно са идентифицирали слънчевата светлина, която се е отразила върху облаци като двигатели на междуконтинентални балистични ракети.

Петров, пенсионирал се като подполковник, е починал на 19 май.