Почина ученият Виктор Кудрявцев, който беше обвинен от руските власти в държавна измяна и остана в ареста повече от година, съобщи Би Би Си. Той работеше в Централния институт по машиностроене към "Роскосмос".

За смъртта на 77-годишия учен съобщи адвокатът му Иван Павлов. По думите му, здравето на учения е било отслабено, включително заради ареста.

"Година и два месеца в "Лефортово" (името на затвора, където е държан Кудрявцев - б.р.) по абсурдно обвинение, абсолютно сринаха здравето му", написал адвокатат.

Кудрявцев беше задържан през юли 2018 г., след обиски в кабинетите на института ЦНИИмаш, където работеше. Беше обискиран и офисът на директора на изследователско-аналитичния център на Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК) Дмитрий Пайсон.

След като съдът постанови задържане под стража за Кудрявцев, той беше изпратен в московския затвор "Лефтерово", където беше най-възрастният арестант - тогава ученият беше на 75 години.

През септември 2019 г. руската Федерална служба за сигурност (правоприемник на КГБ) прие да промени мярката за неотклонение с оглед на здравето на Кудрявцев и той беше поставен под домашен арест.

Виктор Кудрявцев е кандидат на физическите науки, научен сътрудник в Централния научно-изследователски института по машиностроене (ЦНИИмаш), основната научна организация на "Роскосмос".

През мината година по обвинение в измяна беше задържан и друг служител на "Роскосмос" - Иван Сафронов, съветник на шефа на организацията.

Задържаха за държавна измяна съветник на ръководителя на "Роскосмос"

Задържаха за държавна измяна съветник на ръководителя на "Роскосмос"

Сафронов е бивш журналист, специализиран във военното дело