Около 1000 от 5-те хиляди просяци в Швеция са български граждани, основно от ромски произход. Българската и шведската полиция ще си сътрудничат в преследването на организираната от българи просия на територията на Швеция. Предаде Дарик думите на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин след среща с министъра на децата, възрастните хора и равенството на половете госпожа Оса Регнер.

Министър Регнер уточни, че по-голямата част от тези хора просят доброволно, а не организирано.

"Организираната просия в Швеция е форма на трафик на хора, а нейните организатори се преследват от съответните власти", обясни министър Оса Регнер. Тя постави акцент върху борбата с използването на деца за просия.

"Когато социалните служби получат информация за дете, попаднало в такава дейност, те предприемат съответните мерки да изведат детето от рисковата среда", допълни Регнер.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни, че ще има и специални мерки за информиране на българите, които ходят на сезонна работа в Швеция, - за какво трябва да внимават и какви са рисковете, ако отидат там.

Според законодателството на Швеция, мигрантите, които отиват да търсят работа, имат срок от 3 месеца, за да започнат. Ако не се вместят, трябва да се върнат в своята държава.