Вчера бе ключов момент от президентските избори в САЩ. Почти всички щати завериха резултатите от президентските избори, което означава, че новоизбраният президент Джо Байдън ще си осигури необходимото мнозинство в Избирателната колегия, информира ДПА.

Тръмп лично се намесил в опит да обърне резултатите в Пенсилвания

Тръмп лично се намесил в опит да обърне резултатите в Пенсилвания

Тръмп два пъти се обадил на председателя на Камарата на представителите

Изборът на президент в САЩ по някакъв начин е непряк. Всеки щат изпраща определен брой електори, като се основава на населението на щата. Победителят на президентските избори е кандидатът, който получи най-малко 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Крайният срок за заверяване на резултатите от щатите е 35 дни след изборния ден, тъй като позволява да се разрешат евентуални спорове. Ако всеки щат потвърди резултатите до крайния срок, по-късно Конгресът не може да се намеси за промяна на решението на избирателите в тези щати.

Всички щати с изключение на Уисконсин завериха резултатите си преди крайния срок и Байдън си осигури мнозинство.

Тръмп хвърля $916 млрд. в икономиката на САЩ

Тръмп хвърля $916 млрд. в икономиката на САЩ

Нови мерки срещу пандемията

Кампанията на Доналд Тръмп все още води дела в някои щати, включително в Уисконсин. Но тези искания са с малък шанс за успех и като цяло няма да засегнат резултата от изборите.

Вчера Върховният съд отхвърли искане на републиканците да се обявят за невалидни милиони бюлетини в ключовия щат Пенсилвания, пуснати по пощата. Това е още едно голямо поражение за американския лидер.

Следващата седмица Избирателната колегия официално ще гласува за потвърждаване на победата на Байдън.

Този процес обикновено минава плавно, но тази година привлече огромно внимание заради отказа на Тръмп да признае поражението си на изборите.

Имаше опасения, че милиардерът може да попречи на щатите да заверят резултатите от изборите навреме, но това не се материализира.

В съобщение от кампанията на Тръмп обявиха, че ще продължат да се борят.