Президентът на САЩ Доналд Тръмп и екипът му продължават да използват различни методи за отхвърляне на победата на Джо Байдън. Вестник "Вашингтон пост" пише, че Тръмп лично се е намесил в опит за промяна на резултата в щата Пенсилвания.

Тръмп притиснал губернатора на Джорджия, за да спре Байдън

Тръмп притиснал губернатора на Джорджия, за да спре Байдън

Напрежение в битката за Белия дом

Тръмп два пъти се обадил на председателя на Камарата на представителите в щата Пенсилвания Брайън Кътлър през последна седмица, за да поиска от него да му помогне да победи в щата.

Така американският лидер в трети щат се опитва директно да се намеси в опит да повлияе на крайния резултат. По-рано той телефонира на републиканци в Мичиган, а в събота звънна на губернатора на Джорджия, за да го призове да смени щатските електори.

Щабът на Тръмп иска касиране на вота в Джорджия

Щабът на Тръмп иска касиране на вота в Джорджия

Счита резултатите за недействителни

Опитите на Тръмп идват на фона на пораженията в съда. Американският лидер продължава да се оплаква, че е загубил изборите след голяма измама и нередности.

"Президентът каза: "Чувам за всички тези проблеми във Филаделфия и тези проблеми с вашия закон", коментира говорителят на Кътлър, описвайки двата разговора на председателя на долната камара с Тръмп. "Как можем да го оправим", попитал Тръмп. Кътлър отговорил на президента, че законодателният орган няма власт да променя избора на електори в щата.

Джорджия потвърждава победата на Байдън след няколко преброявания

Джорджия потвърждава победата на Байдън след няколко преброявания

Байдън побеждава с около 13 000 гласа

Междувременно днес е крайният срок щатите да заверят резултатите от президентските избори, което означава, че Конгресът вероятно няма да се намеси, информира ДПА.

Другата седмица ще гласува Избирателната колегия. Джо Байдън събира 306 електорални гласа при минимум 270 за победа.