На огромен самолетоносач американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди Северна Корея да не изпитва решимостта на въоръжените сили на САЩ, заканвайки, че ще има "поразителен и ефективен" отговор при всяко използване на конвенционални или ядрени оръжия, съобщава АП.

Пенс, облечен със зелено военно яке, поясни на борда на самолетоносача "Роналд Рейгън", че администрацията на президента Доналд Тръмп ще продължи да "работи усърдно" със съюзници като Япония, Южна Корея и други световни сили за оказване на икономически и дипломатически натиск над Пхенян.

Снимка 289146

Източник: ЕПА

Но той се обърна към моряците с думите, че "както всички знаем, готовността е ключът".

"Армадата" на Тръмп не е плавала към КНДР

"Армадата" на Тръмп не е плавала към КНДР

Оказва се че самолетоносачът е плавал към Австралия

"САЩ винаги ще се стремят към мир, но при президента Тръмп "щитът и мечът са подготвени", изтъкна Пенс пред около 2 500 моряци на борда на самолетоносача във военноморската база "Йокосука" в Токийския залив.

"Тези, които предизвикат нашета решимост и готовност, трябва да знаят, че ние ще разгромим всяко нападение и ще посрещнем всяко използване на конвенционални и ядрени оръжия с поразителен и ефективен американски отговор", предупреди вицепрезидентът.

Снимка 289145

Източник: ЕПА

Американският вицепрезидент каза още, че САЩ ще защитават свободното мореплаване в Южнокитайско море.