Американският самолетоносач и придружаващите го военни кораби не са плавали към Северна Корея, а в обратна посока, съобщава Би Би СИ.

ВМС на САЩ съобщиха, че на 8 април ударната група със самолетоносача Карл Винсън е пътувала към Корейския полуостров на фона на напрежението по повод ядрените амбиции на Пхенян.

Миналата седмица президентът Тръмп заяви, че "армада" е изпратена към Северна Корея. В действителност групата е доста по-далеч и се е движела през протока Сунда в Индийския океан.

САЩ неочаквано разположиха бойни кораби край бреговете на Южна Корея

САЩ неочаквано разположиха бойни кораби край бреговете на Южна Корея

Самолетоносачът "Карл Винсън", два разрушителя и един крайцер

Тихоокеанското военно командване на САЩ съобщава, че е отменено посещението на пристанището в Пърт, но е завършено предварително насрочена обучение с Австралия, след напускане на Сингапур на 8 април.

Ударната групата вече "е насочена към западната част на Тихия океан, както е наредено".

Не е ясно дали непристигналата ударна група е умишлено действие с цел да се сплаши лидера на Северна Корея, промяна на план или просто недоразумение, съобщава кореспондент на Би Би Си в Корея.

Така или иначе, вицепрезидента на САЩ Майк Пенс е непоколебим в обръщението си на борда на акостиралия в Япония самолетоносач Роналд Рейгън, по време на обиколката му в региона, обещавайки да "победят всяко нападение и да отговаря на всяко използване на конвенционални или ядрени оръжия, с непреодолим и ефективен американски отговор ".

Подготвили сме щита и меча, предупреди Пенс КНДР

Подготвили сме щита и меча, предупреди Пенс КНДР

Поразителен и ефективен американски отговор