Американският президент Доналд Тръмп засили словесните атаки по адрес на КНДР в отговор на последните ракетни тестове на азиатската страна, но вариантите за справяне с предизвикателството са ограничени, коментира Ройтерс.

КНДР обвини САЩ, че създават обстановка за ядрена война

КНДР обвини САЩ, че създават обстановка за ядрена война

Всеки момент може да избухне термоядрена война

Повечето опции попадат в четири категории: икономически санкции, прикрити действия, дипломатически преговори и военна сила.

Северна Корея създаде специални тактически войски

Северна Корея създаде специални тактически войски

Вероятно ще пазят севернокорейските ръководители

Северна Корея е една от най-засегнатите държави от международни санкции, които ограничават възможностите й за участие в търговията и международната финансова система.

Въпреки тези рестриктивни мерки "повечето анализатори са съгласни, че санкциите на САЩ и международната общност не са попречили на Северна Корея да развива ядрените си възможности", се казва доклад на Конгреса на САЩ от миналата година.

Всички опции за Северна Корея са на масата, предупреди САЩ

Всички опции за Северна Корея са на масата, предупреди САЩ

Режимът в Северна Корея бил "враждебен"

Миналата седмица осведомителната агенция отбеляза, че на този етап Тръмп е насочил стратегията си по отношение на КНДР към по-тежки санкции, вероятно петролно ембарго, забрана за полети, прихващане на търговски кораби и санкциониране на китайски банки, които работят с Пхенян.

В същото време Пекин се тревожи, че икономически срив на Северна Корея ще наводни Китай с бежанци, а на Корейския полуостров ще настъпи хаос.

По отношение на прикритите действия Ройтерс дава за пример мерки на САЩ и Израел срещу Иран.

САЩ с помощта на Израел временно са върнали назад иранската ядрена програма чрез компютърния вирус Stuxnet, който е унищожил хиляди центрофуги за обогатяване на уран.

Вашингтон се е опитал безуспешно да атакува ядрената програма на КНДР със същия вирус още през 2009-2010 г. Това не се е случило заради изключително изолираните комуникационни системи в КНДР.

Друг подход на САЩ би включвал извършване на кибератаки за разстройване на ракетните системи на Северна Корея по време или малко след тестването на ракети.

Високият процент на провалени ракетни тестове в КНДР води до спекулации, че САЩ вече извършват кибератаки. Миналият месец "Ню Йорк таймс" писа, че американските военни здраво работят върху ракетна отбрана, която ще включва саботаж, а не толкова традиционни ракети прехващачи.

Администрацията на Тръмп не показа публично, че е заинтересована от съживяване на умъртвените дипломатически преговори с КНДР за ядрената и ракетната й програма. Официални разговори между преговарящите страни не са провеждани от 7 години. През февруари 2012 г. САЩ и КНДР обявиха, че са постигнали споразумение за спиране на операциите в завода за обогатяване на уран Yongbyon, а също така допускане на международни инспектори, както и мораториум върху ядрени и ракетни тестове.

В замяна КНДР трябва да получи храна. През април същата година Северна Корея изстреля тристепенна ракета със сателит. Според Вашингтон това е в нарушение на споразумението.

Военните варианти пред Тръмп варират от морска блокада до ракетни атаки по стратегически обекти в Северна Корея.

Не е ясно как ще отговори Пхенян при евентуален ограничен удар на САЩ, но в петък се закани "безмилостно да си отмъсти", ако Вашингтон посмее да избере силата.

Всяко военно действие е сериозен риск и за Южна Корея.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър намекна, че военната опция е последният вариант.