Сирийски бойци, подкрепяни от САЩ, превзеха град Хаджин в Източна Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права и източници от милиция, която участва в битката, информира "Ройтерс".

Хаджин беше последният голям град под контрола на ДАЕШ в територията й източно от река Ефрат до границата с Ирак. Сирийските демократични сили се борят за ликвидирането на групировката в региона от няколко месеца.

Пентагонът предупреди Турция да не атакува кюрдите в Сирия

Пентагонът предупреди Турция да не атакува кюрдите в Сирия

Едностранни действия са неприемливи, предупредиха САЩ

Източник от кюрдските милиции обяви, че Сирийските демократични сили контролират Хаджин, където няколко малки джоба на съпротива от ДАЕШ ще бъдат прочистени през следващите един-два дни.

Сега ДАЕШ контролира малка ивица територия по източното крайбрежие на Ефрат. Джихадистите също контролират пустинен терен западно от реката на територия, която е окупирана от сирийското правителство и съюзниците им.

Командирът на Сирийските демократични сили Мазлум Кобани заяви пред "Ройтерс", че най-малко 5 000 джихадисти са блокирани в джоба, включително и в Хаджин. Те са решили да се бият до смърт. Сред тях има 2000 чуждестранни бойци, предимно араби и европейци с техните семейства.

Турция погва кюрдите в Сирия до няколко дни

Турция погва кюрдите в Сирия до няколко дни

Това обяви турският президент Реджеп Ердоган

Кобани добави, че е възможно лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади да е в Източна Сирия, но Сирийските демократични сили не са сигурни, защото често бяга.

Сирия отрече за нападение на летището в Дамаск

Сирия отрече за нападение на летището в Дамаск

По-късно обаче публикацията бе свалена от сайта на агенция САНА