Православна черква в община Високо в централната част на Босна и Херцеговина бе подпалена от неизвестни през отминалата неделя. Храмът е сериозно обгорял, съобщиха Radiosarajevo и РИА Новости, позовавайки се на правоохранителните органи.

Град Високо се намира във Федерация Босна и Херцеговина и е населен предимно с бошняци (славяни-мюсюлмани). В града има незначително сръбско и хърватско малцинство.

"В нощта срещу неделя един или група неизвестни са подпалили от вътре храм "Рождество на Пресвета Богородица" в предградията на село Чекрекчие. В резултат са унищожени иконостасът, олтарната част, множество икони, църковна утвар, книги. Огънят е обхванал и покривната конструкция, цитират местната полиция от радиостанцията.

В последните две години настоятелят Милян Радженович е ремонтирал църквата, която е осветена през 2017 г.

България споделя опит и високите стандарти на НАТО с Босна и Херцеговина

България споделя опит и високите стандарти на НАТО с Босна и Херцеговина

Европейската перспектива е важна с оглед на стабилността и мира в региона

Босна и Херцеговина през ноември 2017 г. е отменила 22-годишното Дейтънско споразумение, което прекрати жестоката гражданска война между хървати, сърби и мюсюлмани през 1992-1995 г. По различни оценки, по време на конфликта са загинали над 100 000 души.

Споразумението определи държавното устройство: структурите на Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска, специалният район Бръчко, а така също и представителството на трите нации в тричленния президиум на страната, който заменя президента и в общите органи на държавната власт.