Политическа драма в Израел. Военният министър на страната Авигдор Либерман обяви, че подава оставка. Той призова за организиране на предсрочни парламентарни избори, пише "Таймс оф Израел".

Враговете ни просеха примирие, обяви Нетаняху и защити споразумението

Враговете ни просеха примирие, обяви Нетаняху и защити споразумението

Нашите врагове просеха спиране на огъня и те знаят много добре защо

Решението за оставката беше взето на среща на партия "Наш дом Израел" на Авигдор Либерман. По време на срещата Либерман обяви решението си пред членовете на партията.

Израел прие примирието с Хамас

Израел прие примирието с Хамас

Високопоставен израелски дипломат потвърди, че е постигнато споразумение за спиране на огъня

Оставката е във връзка с решението на премиера Бенямин Нетаняху да одобри споразумението за спиране на огъня с Хамас. Вчера Либерман и други министри остро разкритикуваха Нетаняху.

Либерман коментира, че напуска поста заради "слабата" позиция на кабинета в отговор на изстреляните от Газа ракети, заради това, че правителството е позволило катарски пари и гориво в Ивицата Газа и заради забавената евакуация на Хан ал Ахмар.

Хамас обяви победа над Израел

Хамас обяви победа над Израел

Днешното решение представлява "победа за Газа"

"Тук съм, за да обявя оставката си като министър на отбраната на Израел", каза той на пресконференция.

"Това, което се случи вчера със спирането на огъня с Хамас, е капитулация пред терора. Не може да се каже по друг начин. Ние купуваме краткосрочно спокойствие за дългосрочна вреда върху сигурността", подчерта Либерман.

Той добави, че никога не се е съгласявал да се позволи катарски петрол и 15 милиона долара за Ивицата Газа, тъй като не може да се гарантира дали няма да попаднат в ръцете на терористи.

Вече бившият военен министър също отбеляза, че е подкрепил евакуация на Хан ал Ахмар, но Нетаняху издаде "писмена заповед" да се отложи.

Либерман поиска "възможно най-скоро" да се обявят предсрочни избори.

"Надявам се, че по време на разговорите между партийните лидери в неделя ще бъде постигнато споразумение за насрочване на дата за избори", съобщи той на пресконференция в Йерусалим.

Партия "Еврейски дом" се очаква да поиска образователният министър Нафтали Бенет да поеме овакантения пост. Но от управляващата партия "Ликуд" коментираха, че такъв сценарий е "нереалистичен".

Въоръжените групировки в Газа спират изстрелването на ракети към Израел

Въоръжените групировки в Газа спират изстрелването на ракети към Израел

Докато Египет се опитва да потуши напрежението

Източници от "Ликуд" съобщиха, че "не е необходимо да се свикват нови избори в момента, тъй като ситуацията със сигурността е деликатна", въпреки че коалицията ще изгуби пет места в парламента, тъй като се очаква "Наш дом Израел" да я напусне.

Израел отхвърли международно посредничество, заплаши Газа с война

Израел отхвърли международно посредничество, заплаши Газа с война

През последните седмици Египет и Младенов участват в интензивни преговори за сключване на примирие

Очаква се Нетаняху да замени Либерман като военен министър.

В момента водената от Нетаняху коалиция има 66 места в 120-местния Кнесет. С напускането на "Наш дом Израел", която има 5 места, коалицията ще остане с 61 депутати.