„Кавалерийско-каубойските” настроения на американските чиновници трябва да отидат в миналото, особено сега, когато става ясно, че Вашингтон не може да реши сам сложните проблеми.

Това коментира в интервю пред телевизия РЕН-ТВ руският външен министър Сергей Лавров.

По думите му Русия ще си сътрудничи със САЩ там, където това отговаря на интересите й, но ще дава твърд отговор на всички недружелюбни действия от страна на Вашингтон.

Далеч не всичко е във властта на САЩ, изтъкна Лавров. Според него ще е болезнено и ще отнеме известно време на американските чиновници да изоставят кавалерийско-каубойските настроения.

Той уверява обаче, че Русия ще се отнесе с разбиране към това и търпеливо „ще чака новата реалност да се проясни и утаи в главите на вашингтонските политици”.

Лавров заявява, че се отнася философски към това, че времената се променят.

Явно, когато притежаваш мощ, която никой не може да контролира, това в известна степен те отслабва и развращава. Сега американците чувстват, че не могат да решават сами сериозните проблеми, те сега дори не могат да повлияят на страни, които отдавна са им съюзници, например Турция, която игнорира исканията им по въпроса за регулиране на сирийската криза”, коментира Лавров.

Той дава за пример това, че САЩ си сътрудничат с кюрдите в Сирия, а в същото време Анкара обявява партия „Демократически съюз” – партньор и съюзник на САЩ, за терористична организация и ги обстрелва от турска територия.

Ние няколко пъти обърнахме внимание на американците, че това е нарушаване на всички наши договорености, но те някак си смутено отвръщат очи, съгласяват се с нас и казват, че трябвало време, за да може някой си, някак си да се успокои”, коментира Сергей Лавров.