Решението на румънските власти да преоборудват столичната ортопедична болница "Фоишор" в болница за пациенти с COVID-19 предизвика протести в нощта срещу събота в Букурещ, съобщиха агенциите Agerpres и ТАСС.

Решението бе прието от Здравното министерство и департамента по извънредните ситуации на МВР-Румъния заради недостига на легла в интензивните отделения на столичните болници.

Румъния въвежда вечерен час по региони

Румъния въвежда вечерен час по региони

Забрани за излизане след 20 часа и затваряне на търговски обекти, спортни зали и фитнеси

Във "Фоишоре" имаше 105 пациенти. За 13 бе решено да бъдат преместени в други болници. 92-ма пациенти, които бяха оперирани или очакваха операция, бяха изписани. Болницата разполага с 20 легла за интензивна терапия и още 90 легла са снабдени с кислород.

По време на изпълнение на това решение в болницата и около нея възникна хаос. Редица пациенти и техни роднини започнаха протест. Заради това около болницата се появиха участници на акцията срещу въведени от властта ограничителни мерки заради COVID-19, които ожесточено критикуваха решението на властта и се опитваха да блокират изписването на пациенти, отбеляза Agerpres.

Дошлите подразделения на полицията и жандармерията отцепиха района и евакуираха пациентите с линейки.

ЕС купува 1,8 млрд. дози второ поколение ваксини срещу нови щамове на COVID-19

ЕС купува 1,8 млрд. дози второ поколение ваксини срещу нови щамове на COVID-19

Допълнителните дози от "един доставчик" ще бъдат предоставени през 2022 и 2023 г.