Полицейски служител в Охайо застреля тийнейджърка афроамериканка, отговарял на съобщение за нападение с хладно оръжие, съобщава БиБиСи.

Стрелбата се е случила в столицата на щата Кълъмбъс. По-късно полицията на Кълъмбъс показва кадри с камери от инцидента, показващи как няколко души нападат човек, преди по момичето да бъде стреляно няколко пъти.

В ход е разследване, служители призовават местните жители да запазят спокойствие.

"Днес следобед млада жена трагично загуби живота си. Не знаем всички подробности. Ще споделим информацията, която можем, веднага щом стане достъпна", коментира кметът Андрю Гинтер.

По-късно на мястото се събра гневна тълпа, съобщиха американски медии.

Стрелбата в Кълъмбъс се случи малко преди съдебните заседатели да признаят бивш полицай за виновен за убийство на афроамериканеца Джордж Флойд на улица в Минеаполис миналата година.

45-годишният Дерек Шовин е заснет на колене на врата на Флойд повече от девет минути по време на ареста му през май. Кадрите предизвикаха световни протести срещу расизма и прекомерната употреба на сила от полицията.

Съдът в САЩ: Дерек Шовин е виновен за смъртта на Джордж Флойд

Съдът в САЩ: Дерек Шовин е виновен за смъртта на Джордж Флойд

45-годишният Шовин пледира невинен...

Полицията показа кадри на пресконференция с острие с черна дръжка, наподобяващо кухненски нож или нож за пържоли, изглежда е на тротоара непосредствено след като тя е простреляна и паднала, съобщава АП.

Щатският закон позволява на полицията да използва смъртоносна сила, за да защити себе си или другите, а разследващите ще определят дали тази стрелба е била такъв случай, заяви временният ръководител на полицията Майкъл Уудс.

Полицаите са отговорили на обаждане на 911, в което хора съобщават, че жена се опитва да ги намушка. Момичето е откарано в болница, където е обявено за мъртво, съобщиха от полицията.

Хора се събраха и до полицейския щаб на града, за да протестират, седмица след като полицаите използваха сълзотворен газ срещу група, която се опита да влезе в централата заради убийство на мъж от полицай в спешното отделение на болница.

Стотици протестиращи преминаха покрай полицейските бариери пред централата и се приближиха до служители, докато градските власти показваха видеоклипа. Мнозина скандираха възрастта на жертвата с викове, "тя беше просто дете". Служители с велосипеди отблъснаха протестиращите и заплашиха да използват сълзотворен газ.