Силите за борба с безредиците на гръцкия остров Лесбос използваха сълзотворен газ за разпръсване на стотици гневни протестиращи, които хвърляха камъни по служителите на реда, информира "Ройтерс".

Демонстрантите са против създаването на нов център за задържане на мигранти.

Сблъсъци между полиция и протестиращи на острови в Гърция заради нови лагери за мигранти

Сблъсъци между полиция и протестиращи на острови в Гърция заради нови лагери за мигранти

Пречат на полицейски части за борба с безрадиците да слязат от фериботите

Правителството в Атина вбеси местните жители на пет егейски острова, след като преди две седмици обяви, че ще разшири строителството на охранявани центрове за задържане, които ще заменят лагерите от отворен тип, които са препълнени.

Местни жители се опасяват, че тези нови центрове могат да останат за постоянно.

Втори пореден ден местни хора се опитаха да нахлуят на място, което е предназначено за нов мигрантски център, което доведе до сблъсъци с полицията.

Жителите на островите в Гърция преместиха протеста срещу мигрантите в Атина

Жителите на островите в Гърция преместиха протеста срещу мигрантите в Атина

Настояват за незабавно преместване на мигрантите

Говорител на полицията информира, че повече от 1000 души са протестирали и са хвърляли камъни по полицаите. Полицията беше принудена да използва химикали, добави говорителят, като има предвид сълзотворен газ.

Най-малко 10 протестиращи и дузина полицаи са ранени при сблъсъците преди да утихнат привечер, обяви друг представител на полицията.

Властите разположиха допълнителни полицейски части на петте засегнати острова през последните дни, за да се справят с протестиращите.

На остров Хиос местни хора щурмуваха хотел, където са били настанени новопристигналите полицаи. Двете страни влязоха в пререкания.

По-рано днес стотици хора се събраха в град Митилини на Лесбос като част от обща стачка срещу плановете на правителството за създаване на нов мигрантски лагер от затворен тип.