Семействата на убитите 30 британци при терористична атака на курорт в Тунис чуха заключенията в края на 6-седмично изслушване след проведено разследване, съобщава БиБиСи.

Британската медия припомня, че 38 души бяха убити при атака на ислямист в хотел в курорта Сус в Тунис на 26 юни 2015 г.

Разследването трябваше да установи дали британското правителство и пътническите агенции са се провалили при защитата на британските туристи.

Главният разследващ описа отговора на полицията в Тунис в най-добрия случай като "неорганизиран", а в най-лошия - "страхлив".

Семействата на загиналите поискаха от разследващия съдия да установи дали небрежност е основният фактор за убийството, но съдията заключи, че не може да се потвърди.

Стана ясно, че роднините на 22-ма от убитите британци планират да съдят туристическата компания TUI в граждански съд в опит да получат обезщетение.

Разследващият съдия Никълъс Смит обяви, че всички 30 британци са убити "незаконно" (unlawful killing).

Според съдията полицията на Тунис "умишлено и неоправдано се забавила". Стана ясно, че някои от ранените при атаката са се "правили на мъртви".

Роднините на загиналите изслушаха заключенията в Кралския съд в Лондон.

Атаката беше извършена в 5-звездния хотел Riu Imperial Marhaba. Нападението е с най-много загинали британци от атентата в Лондон на 7 юли 2005 г. Сейфеддин Резгуй откри огън по туристите с автомат "Калашников" при атака, продължила 30 минути. Джихадистът беше убит от полицията на Тунис.

Терминът в английското право unlawful killing е определение, което предизвиква разследване на убийство - не на смърт поради небрежност или случайност, извършено от един или няколко неизвестни души без правно основание и в нарушение на закона.