Турската полиция задържа 17 души след участието на стотици в студентски протест срещу решението на президента на Турция Реджеп Ердоган да назначи ректор на топ университет в Истанбул, информира АФП.

Властите проведоха акции в 13 квартала на града, се казва в съобщение на истанбулската полиция. Продължава издирването на още 11 заподозрени.

Най-малко 1000 души участваха в демонстрация край кампуса на Босфорския университет в отговор на президентски указ от 1 януари, с който Ердоган назначи Мелих Булу за ректор на висшето учебно заведение.

Булу бе кандидат на изборите през 2015 г. от управляващата партия на Ердоган.

Противници коментират, че назначението е още един пример за политическа намеса в образователната система на Турция от страна на Ердоган, който получи власт да сменя ректорите след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Преди юли 2016 г. ректорите бяха назначавани след избори.

За втори път Ердоган назначава съюзник след решение от ноември 2016 г., което предизвика гневни реакции и предизвика напрежение.

Полицията обвини 28-те заподозрени в нарушаване на законите за организиране на демонстрации и маршове, а също така за оказване на "съпротива на полицай по време на служба".

Представител на полицията в Истанбул уточни, че задържаните не са студенти, а членове на крайнолеви групи, които подкрепят протестиращите.

Университетът е известен като Робърт колеж, който е създаден през 1863 г. Предаден е на Турция през 1971 г. и е преименуван на Босфорски университет.

За днес са организирани още протести.