Един човек загина и повече от милион бяха посъветвани да се евакуират заради мощния тайфун, който приближава Япония , предаде "Ройтерс".

40-годишен мъж е загинал след като се преобърнал с автомобила си в префектура Чиба източно от Токио, където бяха съобщени силни ветрове, според обществения телевизионен оператор NHK. Четирима души бяха ранени, също в Чиба, когато ветровете раздухаха покриви от няколко къщи.

Редица общински правителства издадоха съвети за евакуация в райони, особено застрашени от наводнения и свлачища, включително някои в най-населения по-голям регион на Токио, съобщи NHK.

Тайфунът „Хагибис“ приближава Япония

Тайфунът „Хагибис“ приближава Япония

Освен ураганния вятър се очакват порои…

Тайфун "Хагибис", което на филипински език Тагалог означава "скорост", се дължи на сушата на главния остров в Хоншу в Япония, месец след като един от най-силните тайфуни, ударил страната през последните години, разруши или повреди 30 000 къщи и предизвика големи прекъсвания на тока.

Министерството на отбраната създаде нов акаунт в Twitter, за да разпространява информация за усилията за оказване на помощ при бедствия.

Магазини, фабрики и системи на метрото са затворени като предпазна мярка, докато японските организатори на Гран При на Формула 1 отмениха всички тренировки и квалификационни сесии.

Два мача от Световната купа по ръгби, които трябва да се играят днес, също бяха отменени.

Повече от 1600 полета са отменени. Международното летище Нарита близо до Токио спря приемането на полети, тъй като влаковете, свързващи се с градовете, бяха спрени.

По информация на Киодо десетки жители са останали без ток.

Тайфун Айда, известен като японският "Тайфун Каногава", уби повече от 1000 души през 1958 г.