Половината от британските гласоподаватели искат Великобритания да напусне ЕС, сочи проучване на ICM, цитирано от британски медии.

Резултатите са изнесени на фона на опитите на премиера Дейвид Камерън да убеди евролидерите да приемат плановете му за реформиране на Общността. Въпросите ще бъдат обсъдени на двудневната среща на върха на ЕС тази седмица.

Проучването на ICM за кампанията „Вот за напускане”, в което са участвали 2 053 души между 11 и 13 декември, показва, че 50% от анкетираните подкрепят оставане в ЕС, а останалите 50% са за напускане на съюза. Обаче в изследването не са включени британците, които не са сигурни за кой лагер да гласуват.

В социологическото изследване анкетираните също са били попитани да си представят, че правилата на ЕС за свободното движение на хора не са променени след искането на премиера Дейвид Камерън за предоговаряне на отношенията. При този сценарий 53% от британците са за излизане от съюза.

Лондон планира провеждане на референдум за членството на страната в ЕС преди края на 2017 година. Законът за националното допитване беше прокаран през Камарата на лордовете в понеделник, което означава, че Камерън може да организира референдума през юни 2016 година.

В предишни проучвания на ICM повечето британци бяха в подкрепа оставане в ЕС.

ICM отбелязва също, че има по-голяма вероятност хората, които подкрепят излизане от ЕС да гласуват на референдума за разлика от тези, които са за оставане в ЕС.

Междувременно друго ново проучване на Survation показва също, че повечето анкетирани са за напускане на съюза. От проведеното на 10-12 декември изследване става ясно, че 40% искат Обединеното кралство да остане в ЕС, а 42% - обратното. 18% все още не знаят към кой лагер да се присъединят.

Социологическо изследване на ORB International от ноември показва, че 52% от британците подкрепят напускане на Общността.