Нетната миграция на граждани на ЕС към Великобритания е паднала до най-ниското ниво от 2012 г. за година до март 2018 г., но това е изместено от рекорден наплив на мигранти от държави извън съюза към Острова преди Брекзит, показва официалната статистика, цитирана от "Ройтерс".

От службата за национална статистика отчитат, че 87 000 граждани на ЕС са се преместили на Острова за година до март 2018 г. в сравнение със 123 000 души година по-рано, което бележи най-ниската нетна миграция от декември 2012 г.

Нетната миграция на граждани на Общността към Обединеното кралство спадна значително, след като повечето британци, мотивирани от желанието да се намали миграцията, гласуваха на референдума през 2016 г. за напускане на ЕС.

Бизнесът обаче е обезпокоен, тъй като компаниите ще срещнат трудности при наемането на служители.

Публикуваните днес данни показват, че повече граждани от осемте европейски държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., са напуснали Великобритания в сравнение с тези, които са пристигнали на Острова, което се случва за първи за последните 10 г.

Румънците и българите, които единствено нямаха право да работят във Великобритания след 2004 г., представляват повече от половината нетна миграция от ЕС към Обединеното кралство.

Общо нетната миграция към Обединеното кралство нарасна до 271 000 за година до март, което е с 28 000 повече в сравнение с година по-рано. Рекорден връх е отчетен на пристигналите на Острова граждани, които не са от ЕС - 235 000 души.