Министърът на труда на Франция Мюриел Пенико съобщи, че повече от 10 милиона работници в частния сектор са се записали в програмата за временна безработица, което е по инициатива на правителството за подпомагане на компаниите да устоят на кризата вследствие на пандемията от коронавирус, информира "Ройтерс".

"Гардиън" пише, че това означава около 50% от трудоспособното население на страната участва в тази програма, която има за цел да предотврати масово уволнение и да позволи на компаниите да задържат работниците си, докато правителството плаща цялата или по-голямата част от възнагражденията.

"Към днес 10,2 милиона работници от частния сектор са временно безработни. Това е повече от един служител от двама и шест компании от 10", поясни министърът пред радио BFM Business.

Франция спря всички полети извън Шенген

Франция спря всички полети извън Шенген

"Повече няма международни полети извън Шенгенската зона

Пенико отбеляза още, че около 820 000 работници, или повече от 6 от десетима, са се записали в програма за социално осигуряване, която гарантира изплащане на 84% от нетната заплата на временно освободените работници. Министърът каза, че тази цифра се увеличава "ден след ден".

"Това е значителна цифра, никога не сме правили подобно нещо в страната ни", подчерта Пенико.