Европа на две скорости ще приключи с катастрофа. Това предупреди полският външен министър Витолд Вашчиковски, цитиран от "Политико".

Според него френско-германският призив за реформиране на еврозоната ще има поразяващ ефект върху нечленките на валутния съюз и ще "приключи с катастрофа".

В интервю за германския вестник "Велт" полският дипломат вярва, че подобни планове ще разделят ЕС, и Варшава "със сигурност няма да се съгласи с такива планове".

Полша отряза Брюксел: Приемането на мигранти е по-лошо от санкции на ЕС

Полша отряза Брюксел: Приемането на мигранти е по-лошо от санкции на ЕС

"Сигурността на Полша и на поляците е изложена на опасност"

"Ако ЕС иска да започне да създава свои политически структури, такива като финансов министър или общ бюджет, или ако еврозоната създаде програма за инвестиции само за страните членки, то ЕС ще се разцепи. Това е много опасно. Това може да означава край на ЕС", предупреди той.

ЕС заплаши Полша и Унгария за бежанците

ЕС заплаши Полша и Унгария за бежанците

Eвpoпeйcĸият cъд щe oбcъди зaĸoннocттa нa eмигpaнтcĸитe ĸвoти

Вашчиковски също отговори на критиките на ЕС относно действията на Варшава за реформиране на Конституционния съд на страната. Според него воденото от Брюксел разследване дали законодателството е в съответствие с правилата на ЕС и безпокойството на Европейската комисия "не са легитимни". Той поясни, че новите закони са прокарани от предишния парламент, преди "Право и справедливост" да поеме властта.

Европарламентът подкрепи Унгария да бъде лишена от глас в Европейския съвет

Европарламентът подкрепи Унгария да бъде лишена от глас в Европейския съвет

За пръв път ЕП гласува за подобно нещо

По думите му ЕС прилага "двойни стандарти", които опетняват Полша.

Външният министър призова Брюксел да не задейства процедурата по Член 7, която може да доведе до отнемане правото на глас на Полша в Съвета на ЕС. Тази седмица Европейският парламент призова ЕС да започне процедура по Член 7 срещу Унгария.

Витолд Вашчиковски коментира и критиката на ЕС относно отказа на Полша да приеме сирийски бежанци. Дипломатът коментира, че тези, които бягат от Сирия, не искат да дойдат в Полша, но добави, че правителството е готово да приеме бежанци от военни зони, "ако достигнат до полската граница".