Премиерът на Полша нарече ЕС "имперска сила", което коментира, че Франция и Германия ефективно монополизират вземането на решения в блока, пишат "Ди Велт" и "Анадолу".

"Политическата практика показа, че гласът на Германия и Франция има значение преди всичко", написа Матеуш Моравецки в статия за "Ди Велт".

"В резултат на това имаме работа с формална демокрация и де факто олигархия, където властта се държи от най-силните."

Той разкритикува Германия и нейните партньори, че пренебрегват предупрежденията на Полша, тъй като водят предпазлива политика спрямо Русия.

Вместо да бъде бдителен, "Западът потъна в геополитически сън и предпочете да не вижда проблема, вместо да се изправи пред него предварително", пише той.

"Войната в Украйна разкри истината не само за Русия, но и за Европейския съюз, който не искаше да се вслуша в предупрежденията на Полша, наред с други", добави Моравецки.

"Полша няма монопол върху истината, но по отношение на отношенията с Русия ние сме, казано направо, много по-опитни от другите", подчерта той.

Мнозина, увери той, "не искаха да видят, че държавата на Путин все още има империалистически стремежи".

"Сега те трябва да се изправят пред факта, че демоните от 19-ти и 20-ти век са се възродили в Русия: национализъм, колониализъм, тоталитаризъм", пише той.

"Европейските лидери се оставиха да бъдат привлечени от Путин. След нахлуването в Украйна те са в шок."

В подобна статия, публикувана в The Spectator, Моравецки твърди, че Русия вече щеше да е завладяла Украйна и щеше да използва доставките на газ, за ​​да заплаши цяла Европа, ако другите страни-членки на ЕС отразяваха поведението на Германия.

"Ако цяла Европа последва гласа на Германия... зависимостта на континента от руския газ - който днес служи на Путин като инструмент за изнудване срещу Европа - би била почти необратима", каза той.

"Ако Европа беше изпратила оръжия на Украйна в същия мащаб и със същото темпо като Германия, войната щеше да приключи отдавна: с абсолютната победа на Русия."

Напрежението между Полша и ЕС ескалира през последните седмици, след като законодателите на ЕС ограничиха плащанията за възстановяване на пандемия до Варшава.

Правителството на Моравецки трябваше да получи повече от 35 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми за възстановяване от Covid-19 по-рано това лято, но ЕС все още не е изпълнил плащането, тъй като смята, че новите полски реформи в съдебната система подкопават демократичните стандарти.

Моравецки призова ЕС да инициира "задълбочена реформа, която поставя общото благо и равенството отново в челните редици на принципите на съюза", защото по-големите членове на ЕС не трябва да могат да упражняват своето законодателно влияние, за да "доминират" по-малките държави.

"ЕС е изправен пред нарастващи недостатъци в зачитането на свободата и равенството на всички държави-членки", пише той.

"Все по-често чуваме, че не единодушието, а мнозинството трябва да реши бъдещето на цялата общност. Отдалечаването от принципа на единодушие в следващите сфери на дейност на ЕС ни доближава до модел, в който по-силните и по-големите доминират по-слабите и по-малките."

ЕК разкритикува Полша и Унгария

ЕК разкритикува Полша и Унгария

Брюксел блокира средствата от плана за възстановяване на двете страни