Възможно е да се наложи Полша да построи ограда на границата си с руския ексклав Калининград, за да спре вълната от африкански и азиатски мигранти, които може да започнат да се опитват да преминат през следващите седмици. Това заяви висш полски служител, цитиран от "Ройтерс".

Полша обвинява Русия и нейния съюзник Беларус, че използват мигрантите като част от "хибридна война" за дестабилизиране на Европа. С нарастващото напрежение поради войната в Украйна Варшава се опасява от повторение на кризата от 2021 г., при която хиляди африканци и мигранти от Средния изток се опитаха да прекосят границата с Беларус.

Тогава Минск отрече да е създал ситуацията, превозвайки до границата мигрантите, желаещи да влязат в Европейския съюз, и вместо това обвини Варшава и Брюксел за хуманитарната криза, довела до смъртта на няколко мигранти в горите по границата.

Генералният секретар на управляващата партия в Полша "Право и справедливост" (ПиС) Кшищоф Соболевски заяви, че страната му обмисля вдигането на ограда, подобна на тази, която изгради на границата с Беларус, също на границата с руския Калининград.

 Мигранти щурмуваха полската граница 76 пъти за денонощие
Обновена

Мигранти щурмуваха полската граница 76 пъти за денонощие

Беларуските граничари заслепявали полските с лазери…

Руските медии съобщиха, че Калининград е отворил небето си за полети от Близкия изток и Азия в опит да привлече повече авиокомпании и туристи.

"След това, с което трябваше да се справим и все още се справяме на полско-беларуската граница, и като се има предвид отварянето на небето над Калининградска област за самолети от Турция, Сирия и Беларус, това може да стане през следващите седмици", отбеляза Соболевски относно очаквания ръст на броя на пристигащите мигранти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на брифинг, че Русия няма да се намеси в подобно решение.

"Историята всеки път доказва колко са глупави решенията за изграждане на стени, защото с годините или десетилетията всички стени падат", подчерта той.

Полша изгради стоманена ограда с височина 5,5 метра, оборудвана със сензори за движение и камери, по протежението на около 187 км по границата си с Беларус.

По-рано Варшава съобщи, че граничната охрана е получила средства за изграждането на "електронна ограда" от сензори и камери на границата с Калининград.

Полша вдига ограда за 350 млн. евро по границата с Беларус

Полша вдига ограда за 350 млн. евро по границата с Беларус

Строежът вече започна, очаква се да продължи месеци