Основната полска газова компания подписа дългогодишен договор за доставка на втечнен природен газ от САЩ като част от усилия да намали енергийната си зависимост от Русия, информира АП.

Държавната компания PGNiG подписа 24-годишен договор с американския доставчик Cheniere по време на церемония във Варшава, на която участва американският енергиен министър Рик Пери и полският президент Анджей Дуда.

"Това е знак в Европа как вашата енергийна сигурност ще бъде развита, как вашите енергийни източници ще бъдат диверсифицирани", каза Пери преди подписването на договора.

Пери е на обиколка в няколко държави от Централна и Източна Европа за разширяване на енергийното партньорство в региона, обявиха от енергийното ведомство на САЩ.

Не се разкрива стойността на сделката, което е обичайна практика при сключване на енергийни споразумения.

Но представител на полската компания разкри, че цената ще е с 20-30% по-ниска от това, което плаща Полша на Русия.

Според сделката Полша ще получава по 700 милиона кубични метра газ от 2019 до 2020 г. и 39 милиарда кубични метра от 2023 до 2042 г. Годишната консумация на газ в Полша е почти 16 милиарда кубични метра - 25% от тях се покриват от запасите на страната.

Сделката също ще осигури "предпазна мрежа" за защита на съседна Украйна от внезапно прекъсване на доставките на руски газ. PGNiG планира да сключи още две споразумения за доставка на американски газ.

Доставките на втечнен газ ще започнат от 2019 г., а пълният капацитет ще достигне след няколко години. Газът ще бъде доставен с кораби до терминала за втечнен газ "Лех Качински" в Швиноуйшче.

През октомври PGNiG подписа отделен дългосрочен договор за закупуване на 40 милиона тона втечнен газ от друга американска компания. Той ще замени изтичащия договор с Газпром. Това е първият договор за втечнен газ в Централна и Източна Европа.