Бившият полски президент Лех Валенса трябва да се извини на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински за клеветнически коментари във "Фейсбук" през 2016 г., постанови полски съд, информира ДПА.

Съдът подчерта, че направените от Валенса коментари преминават границите на свободата на словото и вредят на репутацията и достойнството на Качински.

На Валенса е наредено да поднесе извинение, което ще се появи в няколко различни медии, включително и по радиото, в продължение на няколко дни.

Валенса може да обжалва решението, което все още не е задължително.

Бившият президент използва "Фейсбук", за да обяви, че Качински е частично виновен за катастрофата през 2010 г. в Западна Русия, при която загина брат му, бившият президент Лех Качински, с още 95 души.

Валенса и други твърдят, че Качински е настоял самолетът да излети въпреки неблагоприятните метеорологични условия и позвъняване на брат му преди полета.

Съдията в Гданск отбеляза, че Валенса няма доказателства за тези сериозни обвинения.

Качински поиска официално извинение и дарение от 7 000 евро за благотворителна организация. Второто искане е отхвърлено от съда.

Валенса и Качински бяха политически съюзници през 80-те г. на XX век, когато те участваха в антикомунистическата движение "Солидарност".

При самолетната катастрофа до руския град Смоленск през април 2010 г. загинаха всички 96 души на борда, включително Лех Качински и висши политици. Официалната причина за катастрофата е пилотска грешка при изключително гъста мъгла, но в Полша има редица конспиративни теории за инцидента. Някои обвиняват, че Русия стои зад катастрофата.