Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки спечели вота на доверие в Сейма, долната камара на полския парламент, съобщиха полски медии.

Той получи подкрепата на 231 депутати от 460-местната камара, като 181 гласуваха "против", а двама се въздържаха.

След обявяването на резултата, депутати от управляващата партия "Право и справедливост" са реагирали с овации и изправени на крака са скандирали името на премиера като израз на облекчение заради победата.

Опозицията определи вота като тактически ход преди изборите през следващата година и израз на паника сред управляващите.

В петък парламентът трябва да дебатира внесения от опозицията вот на недоверие срещу кабинета.

Припомняме, че вотът бе поискан от самия премиер. Вчера Моравиецки се обърна към парламента с искане за вот на доверие на фона на леко понижаване на рейтинга на партията му "Право и справедливост" след корупционен скандал във връзка с финансов регулатор.

Премиерът на Полша поиска вот на доверие към правителството

Премиерът на Полша поиска вот на доверие към правителството

За да му бъде потвърден мандата за реформите

Целта на Моравиецки бе да гарантира, че има мандат за реформите си преди срещата на върха на лидерите на ЕС днес (13 декември).

"Обръщам се към председателя на Сейма с предложение за вот на доверие в правителството, така че горната камара може да изрази мнение за необходимостта от продължаване на програмата за реформите", коментира полският премиер.

След като "Право и справедливост" дойде на власт преди три години, напрежението между Европейския съюз и страната се увеличи на фона на обвиненията у дома и в чужбина за залитане към авторитаризъм.

Европейският съюз също така остро разкритикува съдебната реформа на Полша, изтъквайки, че тя подкопава независимостта на полските съдилища. Европейската комисия изпрати няколко писма до полското правителство с препоръки и заяви готовността си да задейства чл. 7 от Лисабонския договор, което означава суспендиране на правата на Полша като член на ЕС, включително отнемане правото на глас в Европейския съвет.