Импийчмънтът срещу американския президент Доналд Тръмп е само шум. Днес ще има шум. Останалата седмица ще има шум. Така държавният секретар Майк Помпео коментира хода на разследването срещу държавния глава за намеса в Украйна. 

Разследването продължава и в него ще включат още разпити на хора от Държавния департамент - бивши и настоящи.

Очаква се следващата седмица да свидетелства Курт Волкер, бившият специален пратеник в Украйна, както и няколко други служители от Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Казах на екипа да се фокусира. - каза Помпео, като настоя, че има по-важни дела и демократите поставят Америка в риск.

Зает съм, за да гледам скучните изслушвания по импийчмънта. Това е лов на вещици, една измама. Аз работя за хората, докато се правят опити, за да бъда спрян. Това заяви самият Тръмп.

Той се присмя на начина, по който е било проведено публичното изслушване и нападна противника си сенатор Адам Шиф, че не е умее да задава въпроси.

Тръмп: Зает съм, за да гледам скучните изслушвания по импийчмънта

Тръмп: Зает съм, за да гледам скучните изслушвания по импийчмънта

Това е лов на вещици, настоя отново президентът

Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам също нарече изслушването "скучно".

"Това изслушване е не само скучно, а е колосална загуба на време и пари на данъкоплатците", написа тя в Twitter.

Тя "препоръча" на Конгреса да се занимава с по-важни дела.

Припомняме, че Тръмп твърди, че не е нарушил закона при разговора си със Зеленски, описвайки телефонното обаждане като "перфектно". Американският лидер каза, че е поискал от Украйна да разследва корупцията и че коментарите му нямат нищо общо с политиката.

Серията изслушвания на хора от екипа му (при закрити врата и публични) до момента обаче показват, че натиск е имало.

Топ дипломатът на САЩ в Украйна Уилям Тейлър вчера заяви, че посланикът на САЩ в ЕС Гордън Съндланд е споделил пред член на екипа му през юли, че президентът Доналд Тръмп го е грижа повече за разследване срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън от Украйна.

Започна първото публично изслушване за импийчмънт на Тръмп
Обновена

Започна първото публично изслушване за импийчмънт на Тръмп

Републиканците в комисията поставиха лозунги в залата

Според Тейлър разговорът се е провел на 26 юли, ден след телефонен разговор между Тръмп и украинския лидер Владимир Зеленски, по време на който американският лидер е повдигнал темата да се разследва намеса на изборите през 2016 г. и семейството на Байдън.