Космическата програма на Иран не е за мирни цели. Това написа в "Туитър" американският държавен секретар Майк Помпео.

Иран продължава да лъже, че космическата му програма е мирна, гражданска и прозрачна. Дълбоко съм разтревожен, че чуждестранна терористична организация, пусна военен сателит. Тяхната тайна космическа програма напредва в технологиите, използвани за ядрено оръжие, написа той.

Той призовава международната общност да подкрепи удължаването на ембаргото на ООН за конвенционални оръжия на Иран, изтичащо през октомври.

Помпео също така призова ЕС да санкционира физическите лица и фирмите, които работят по ракетните програми на Иран.

"Всички мирни държави трябва да отхвърлят развитието на иранските военни технологии и да се обединят, за да ограничат иранските опасни ракетни програми", се казва в съобщението.

Иран изстреля в космоса първия си военен сателит Noor

Иран изстреля в космоса първия си военен сателит Noor

Той е в орбита на височина от 425 км

Припомняме, че Иран изстреля първия си военен сателит, наречен Noor, в орбита в сряда. Това съобщи Ислямският революционен гвардейски корпус.

Според агенция Mehr, устройството е изстреляно в орбита на надморска височина от 425 км с помощта на ракетата носител Qased. Други подробности все още не са дадени.

На 9 февруари Иран успешно изстреля ракетата носител Simorgh, но сателитът Zafar не достигна необходимото ускорение, за да навлезе в орбита, на височина 530 км. Властите обявиха, че през юни друго копие на Zafar ще бъде изпратено в космоса.

Космическата ни програма няма военен аспект, категоричен Иран

Космическата ни програма няма военен аспект, категоричен Иран

По думите му всички ирански ракети, които са важна част от отбраната на страната, са с конвенционални бойни глави

През феввруари, министърът на отбраната на Иран бригаден генерал Амир Хатами увери, че изстрелваните от страната сателити не са част от военната програма и не са свързани с изпитанието на ракети.