Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че очаква разговор за това каква роля може да играе, ако президентът Доналд Тръмп спечели втори мандат, като каза, че "има още много работа за вършене", предаде "Ройтерс".

От коментара на Помпео не е станало ясно дали той има готовност да продължи като държавен секретар на САЩ или в някаква друга роля.

Той стана държавен секретар през април 2018 г., след като служи като директор на ЦРУ на Тръмп.

Помпео заяви, че е работил усилено, за да гарантира, че връзката му с Тръмп е стабилна и че е разширил приоритетите на Тръмп, дори ако те не винаги са на едно мнение. 

"Не винаги сме съгласни. Давам му препоръки. Той взема някои от тях. За някои от тях той има различен поглед. След това отивам да ги изпълня възможно най-енергично и карам екипа си да го направи ", поясни Помпео.

Помпео се присъедини към Тръмп, следвайки ястребова политика по отношение на Иран и Венецуела и контролирайки по-строги санкции, за да се опита да ги принуди да отстъпят на изискванията на САЩ, резултатите, които тепърва трябва да се реализират.

Няколко медии съобщават, че Помпео претегля кандидатурата си за място в американския сенат от Канзас. Той призна, че е помислил.