Държавния секретар на САЩ Майк Помпео изрази надежда за нова среща между висши лидери на страната и Северна Корея в четвъртък (местно време). Това  изглежда отразява намерението на САЩ за провеждането на третата среща на върха.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наскоро заяви, че ще се срещне отново с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, ако това е полезно, а администрацията изглежда я подкрепя. Това оставя отворена възможността да се използва срещата на върха като изненада през октомври.

"Много се надяваме, че можем да продължим да водим този разговор", Помпео отговори на въпрос, зададен за срещата на върха по време на телеконференцията.

Що се отнася до това кога точно във времето, просто не искам да говоря за това днес", добави той.

КНДР: Няма да преговаряме със САЩ

КНДР: Няма да преговаряме със САЩ

Пхенян се присмя на безсмислените призви на Южна Корея

Пхенян по-рано обяви, че няма намерение да възобновява диалога със САЩ. В същото време помощникът на държавния секретар на САЩ Стивън Бигън пристигна в Южна Корея за обсъждане на блокираната ядрена дипломация с КНДР.

Корейската централна новинарска агенция (KNCA) цитира висш представител на Министерството на външните работи на тоталитарната държава, който се присмя на "безсмислените" призиви на Южна Корея за възобновяване на диалога между САЩ и КНДР, подчертавайки, че Южна Корея е изгубила ролята си на посредник.

Някои анализатори вярват, че Пхенян избягва сериозни разговори с американците за момента и вместо това се фокусира върху оказване на натиск върху Южна Корея в опит да увеличи шансовете за по-големи отстъпки преди евентуално да се върне на масата за преговори след президентските избори през ноември. Те поясняват, че КНДР вероятно не иска да прави големи отстъпки или да поема ангажименти, тъй като има вероятност Доналд Тръмп да изгуби изборите през ноември.

КНДР не вижда възможност за преговори със САЩ

КНДР не вижда възможност за преговори със САЩ

Не чувстваме никаква нужда да се срещаме лице в лице със САЩ

Тръмп и Ким се срещнаха за първи път в Сингапур през 2018 г., което увеличи надеждите за постигане на споразумение Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия. Но втората им среща във Виетнам през 2019 г. се провали, след като Тръмп отхвърли предложението на Ким за демонтиране на основен ядрен комплекс на КНДР в замяна отмяна на някои икономически санкции.