Доналд Тръмп, Брекзит и Еманюел Макрон показаха, че светът се променя.

Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео пред Световния икономически форум в Давос, пише "Гардиън".

Помпео говори пред форума от Вашингтон чрез сателитна връзка, тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да не изпраща американска делегация на събитието.

"Живеем в интересни времена. Избирателите се обърнаха срещу политиците и политическите съюзи, които не работят в полза на интересите им", смята той.

Снимка 401855

Източник: ЕПА

Помпео посочи като доказателство Брекзит, избирането на Еманюел Макрон във Франция, влизането на Движение "Пет звезди" в правителството на Италия и победата на Доналд Тръмп през 2016 г.

"Хората задават въпроси, на които не е отговорено или не са вземани под внимание от ужасно дълго време", продължи той и изброи няколко въпроса: икономическият растеж в моя полза ли е, политиците защитават ли ме от терористите и работят ли за моите национални интереси в чужбина.

Той призова присъстващите на форума да използват модела на Тръмп - "ниски данъци, икономическа либерализация и търговски реформи".

"Изправени сме пред много нови заплахи, някои не са толкова нови", коментира Помпео геополитическата ситуация и посочи ядрената програма на КНДР, "авантюризма" на Иран в чужбина, "централизирания икономически модел, войнствената риторика към съседите си и тоталитарната държава у дома"от страна на Китай, ислямския тероризъм и други.

По отношение на китайско-американската търговска война Помпео вярва, че двете страни могат да се отправят заедно към светло бъдеще. Той повтори, че трябва да се защити интелектуалната собственост на американските компании в Китай.

Запитан дали САЩ и Русия са обречени да започнат нова Студена война, той отговори, че двете държави "не са обречени на съперничество като през Студената война", но подчерта, че Русия трябва да "промени поведението" си, за да се подобрят двустранните отношения. Според него двете държави трябва да разговарят за предотвратяване разпространението на ядрени оръжия. Той разкритикува действията на Москва към Украйна и намесата на Русия на американските избори и други страни.

"Ние не сме орисани да бъдем противници", смята Помпео и изрази надежда, че администрацията на Владимир Путин ще се върне към спазването на върховенството на закона.

По време на 30-минутната си реч той отрече, че САЩ са изолирани на световната сцена.