Чешката полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне стотици агресивни протестиращи, които ги нападнаха след митинг в неделя в Прага срещу правителствени ограничения за забавяне на разпространението на коронавируса, съобщава АП.

Поне 20 дупи са ранени при сблъсъците, избухнали след като няколко хиляди души, включително футболни фенове и на хокей на лед, се събраха на площада на Стария град, за да осъдят ограниченията, които включват забраната за спортни състезания и затварянето на барове и ресторанти.

Публичните събирания на повече от шест също са забранени, но до 500 души могат да демонстрират, ако са разделени на отделни групи от 20 и носят маски за лице.

Много от демонстрантите нямаха маски за лице. След като полицията заяви, че броят им надхвърля 500, организаторите прекратиха митинга.

Но някои протестиращи остават и на площада, хвърляйки бомбички, бирени бутилки, камъни и различни други предмети по полицията.

Чехия е изправена пред рекорден скок на коронавирусните инфекции през последните седмици, което я прави една от най-тежко засегнатите страни в Европа.

Правителството ще изчака най-малко две седмици, преди да реши дали да нареди пълно блокиране, за да спре епидемията си, заяви в неделя вицепремиерът Карел Хавличек

В събота Чехия съобщи за 8 713 нови случая на коронавирус, което е най-големият общ дневен брой през уикенда. А Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията заяви, че е регистрирал 828 случая на 100 000 население през последните две седмици, повече от 10 пъти в сравнение със съседната Германия.

"Тази седмица няма да вземем решение за блокиране. Ясно казахме, че ще изчакаме (до 2 ноември) за резултати", обясни Хавличек.

Вътрешният министър Ян Хамачек коментира, че комбинацията от нови мерки трябва да помогне за намаляване на R-числото, което измерва средното разпространение от един заразен човек, с 30-40%. Число над 1 показва експоненциално увеличение, а настоящият темп се оценява на около 1.4.

В Прага армията гради полева болница заради коронавируса

В Прага армията гради полева болница заради коронавируса

Дори и в най-добрия случай чешките болници ще достигнат капацитет в рамките на две седмици